Workshops

Kom op fermentatie workshop bij fermenPeer

dagworkshop Bio-Groentefermentatie

Maak je eigen zuurkool,
kimChi en ingelegde groenten

We zijn weer aan het herontdekken wat het grote belang is van deze levende en vitaliserende producten in onze dagelijkse voeding. Voor kookschool voor natuurvoeding de Groene Kookacademie alle reden om deze workshops aan te bieden, daar deze techniek perfect past binnen onze visie op natuurvoeding. Het is ook een duurzame techniek: het heeft geen stroom of dure apparaten met stekkers nodig!

Fermenteren is het spannende, maar ook het volstrekt natuurlijke proces waarin koolhydraten door bacteriën worden omgezet in melkzuur. Een onzichtbare en verbazingwekkende transformatie. Zodra het deksel gesloten is, geef jij je als bereider over in vertrouwen en geduld. Wat je wel hebt gedaan is de meest gunstige omstandigheden creëren om het proces te starten. Het bijzondere is dat in deze duisternis levend, zichzelf conserverend voedsel ontstaat.

Als foody en kok zal je genieten van deze ambachtelijke bereidingstechnieken en verfluft zijn over de smaaktransformaties. Het nuttigen van gefermenteerde producten heeft tevens een hoge gezondheidswaarde. Doordat de darmflora op een positieve en evenwichtige wijze ondersteund en gestimuleerd wordt, heeft dit een algemeen versterkende invloed op je gezondheid.

Tijdens deze workshop over fermenteren, ga je onder leiding van docent fermenPeer van Berckel je eigen levende en vitale groentegerechten maken.

Wat staat er op het programma?

 • Theoretische kennis en achtergronden over fermentatie, cultuur, gezondheidsaspecten, producten en technieken.
 • Voorbeelden van producten.
 • Demonstraties en proeverij.
 • En natuurlijk zelf aan de slag met 3 gerechten!

De drie recepten die je gaat bereiden:

 • Zuurkool
 • Ingelegde groente
 • Kimchi – het traditionele gerecht uit Korea (chi=levenskracht)

Deze workshop is inclusief ingredienten van biologische kwaliteit, een uitgebreide hand-out met veel informatie en de recepturen.

We ruimen tijd in om veel informatie en ervaringen over dit onderwerp met elkaar uit te wisselen. We lunchen gezamenlijk met door de deelnemers meegebrachte gerechten.

Na aanmelding ontvang je duidelijke informatie over de benodigdheden die je voor de workshop nodig hebt.

Tijd: van 10:00-16:00 uur.


De workshop duurt 6 uur en de prijs is € 95,-

Workshop Bío-Tsukémono

snelle probiotische fermentaties
uit de pickle pers

-Maak je eigen pre- en probiotica via je dagelijkse voeding-

Tijdens deze workshop belichten we een makkelijke en doeltreffende bereiding.
Je gaat pickles maken: korte, snelle groentefermentaties voor iederde dag.

In Japan is tsukémono ofwel gepicklede groenten een dagelijks onderdeel van de maaltijd. Ze worden met behulp van de pickle pers, de tsukémono ki, gemaakt. Volgens fermenPeer is dit het allerleukste Japanse keukenhulpje wat er bestaat. De pers zet gezouten groenten onder druk om sneller en beter verandering te krijgen. Het zout onttrekt vocht en volume aan het product. Het pickleproces duurt een half uur tot een paar uren. Er ontstaat een zeer smakelijk knapperig groentegerechtje. In de recepten maken we gebruik van groenten zoals kool, gember en daikon en de smaakmakers shoyu sojasaus, umeboshi, rijstazijn, kombu en wasabi. fermenPeer werkt met de ambachtelijke producten van Terrasana

Het nuttigen van gefermenteerde producten heeft tevens een hoge gezondheidswaarde.

Je ondersteunt en stimuleert je darmflora en dit heeft een algemeen versterkende invloed op je gezondheid. Pickles wekken de eetlust op, ondersteunen je spijsvertering en versterken het darmstelsel.

 Programma:

 • Vooral veel vitale pickles maken!
 • Theoretische kennis en achtergronden over fermentatie, cultuur, gezondheidsaspecten, producten en techniek.
 • Een gezamenlijke Japanse warme maatijd met pickles.

Deze workshop is inclusief fermenPeer’s enthousiaste begeleiding, bio ingrediënten en een tsukémono maaltijd van biologische kwaliteit en een uitgebreide hand-out met informatie en veel recepten.


De workshop duurt 4,5 uur en de prijs is € 69,-

Workshop Bio-Miso

Miso maken
Miso mysteriën
Miso maaltijd

Miso is al meer dan 2.000 jaar oud en nu is toch echt de tijd aangebroken dat je het zelf eens gaat leren maken! Oorspronkelijk was het gebruik voorbehouden aan de Japanse Samurai ridders als krachtmiddel, nu mag jij van je eigen miso gaan genieten.

Miso……

de Japanners staan er mee op en gaan er mee naar bed.
Deze gefermenteerde pasta is de basis voor hun dagelijkse miso soep. Maar miso is enorm veelzijdig; je kunt het gebruiken om vele gerechten op smaak te brengen. Niet alleen soepen of sauzen, maar ook in saladedressings of tot gebak aan toe!

Miso is qua smaak een wonderproduct. Het is gelaagd en complex. Het knettert van de vijfde smaak umami, maar ook de smaken zout, zuur en zoet kunnen er in vertegenwoordigd zijn. Diep donker aards, of licht van kleur met zoete tonen.
Gebruik het veelzijdige miso in je keuken en neem voorgoed afscheid van je vieze (MSG) bouillonblokjes.

In Japan wordt miso traditioneel geproduceerd met sojabonen. Dat gaan wij echter niet doen! Wij maken het met producten dicht bij huis en gaan Hollandse miso bereiden die niet veel voedselkilometers maakt.

In de workshop:

 • Maak je kennis met en proeft verschillende soorten miso.
 • Leer je over de magische fermentatie starter koji.
 • Miso als levend product en de gezondheidsaspecten.
 • Ga je zelf aan de slag en maak je je eigen pot miso van biologische kwaliteit.

De workshop duurt 4 uur en de prijs is € 69,-

Zo wordt miso in Japan gemaakt en gerijpt, in onze workshop pakken we het iets kleinschaliger aan…..

workshop Bio-Graanfermentatie

In deze unieke fermentatieworkshop gaan we op een natuurvoedingsmanier over volwaardige graanfermentaties leren, ze ervaren, bereiden en eten. 
Over de hele wereld gebruiken volkeren deze technieken om granen beter verteerbaar en smakelijker te maken. Interessant om te realiseren is dat tijdens het fermentatieproces het graan ‘voorverteerd’ wordt en fytinezuur wordt afgebroken.

De gerechten en dranken die in deze workshop behandeld worden zijn met liefde en aandacht door onze fermentatie expert Peter van Berckel tot leven gebracht. Dat vraagt tijd en daardoor kun je niet ‘even snel’ in een middag granen laten fermenteren. Het onderwerp is zo leuk dat we er een belevingsworkshop van gemaakt hebben. fermenPeer legt alles uit en natuurlijk ga je alle spannende, levende fermentaties proeven!

Je maakt kennis met fermentatievormen en gerechten uit de hele wereld: Nederland, India, Ethiopië, Libanon, Rusland en meer.
En je leert de oude techniek om granen te eesten. Ook deze pre-fermentatie techniek maakt je granen veel beter verteerbaar.

Na deze workshop kun je thuis aan de slag om spannende, heerlijke en gezonde gerechten en dranken maken. Een receptenboekje neem je na afloop mee naar huis! 

De workshop duurt 4 uur en is inclusief maaltijd en receptenboek. 
locatie:  Amersfoort


De workshop duurt 4 uur en de prijs is € 69,-

Ook zo’n zin in een glaasje Kvass Brooddrank?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren