fermenPeer in de pers

De magie van het fermenteren

- Odin, herfst 2016 -

In gesprek met Peter van Berckel

Fermenteren is in de gangbare voeding eigenlijk nooit een onderwerp geweest, er werd nauwelijks over gesproken of geschreven. Hier lijkt echter verandering in te komen. Onder andere dankzij beroemde sterrenchefs, zoals die van het Deense restaurant Noma, lezen we er steeds vaker over. Er wordt steeds meer bekend over de belangrijke gezondheidsvoordelen die het fermenteren van voedsel met zich meebrengt. Om meer over dit onderwerp te weten te komen, spraken we met voedingsdeskundige Peter van Berckel.

De magie van het fermenteren

- Dynamisch perspectief, juli 2015 -

Hoe kun je de vitaliteit behouden?

Als sla is verlept of bietjes zijn gerimpeld, is de vitaliteit dan met het vocht verdwenen? Wat hebben geoogste gewassen nodig om al hun voedingskwaliteiten te behouden? Ilse Beurskens zocht een antwoord op deze vragen en ging in gesprek met zes deskundigen. Tekst: Ilse Beurskens–van den Bosch, natuurvoedingskundige In september vorig jaar heeft één van onze leden, Jos Peet, een vraag bij de BD-Vereniging neergelegd: hoe kun je omgaan met verlepte groenten? Hij schreef dat hij variatie in de maaltijd hoog in het vaandel heeft en dagelijks een maaltijd bereidt met verschillende groenten, waardoor aangesneden groenten bewaard moeten worden. Jos schreef: ‘Slappe en gerimpelde groenten worden door mij gereanimeerd door bijvoorbeeld de stronk opnieuw af te snijden en een dag in het water te leggen.

De weckpot is terug

- Smaak makend, 2015 -

Overal ter wereld doen ze het

Fermenteren is zo oud als de weg naar Rome. In ons land is de oeroude bewaartechniek van voedsel bezig met een revival, die wordt aangevoerd door driesterrenchef Jonnie Boer en andere topkoks. En ook hobbykoks zijn enthousiast. Geen wonder, weet Peter van Berckel, alias fermenPeer, alias Picander – scharrelkok én medeoprichter van de kookschool voor natuurvoeding De Groene Kookacademie.