fermenPeer

Als fermenPeer is Peter van Berckel expert op het gebied van vele fermentatie technieken.

Met groot plezier geeft hij workshops over deze onderwerpen en vertelt graag over de technieken, culturele achtergronden en gezondheidsvoordelen. Zo geeft hij ook gastcolleges aan de aanstormende jonge Michelin koks op de Cas Spijkers academies door het land.

Maar hij heeft nog meer op de kaart staan.

Peter is mede oprichter en docent bij kookschool voor natuurvoeding ‘de Groene Kookacademie’. Hij deelt al bijna 30 jaar kennis over natuurvoeding in een carrière als productvoorlichter bij een groothandel in biologische producten en als Picander -de Scharrelkok-. Daarnaast heeft hij de opleiding tot Natuurvoedingskundige aan de Kraaybeekerhof gevolgd. Inmiddels is hij daar ook docent en verzorgt tevens de kooklessen.

Sandor Katz en Peter als sprekers bij het Rotzooi festival.

Waarom fermenPeer fermenteert.

Als consument en food professional is Peter bijna dertig jaar verbonden met natuurvoeding. Gefermenteerde producten zijn daar altijd een onderdeel van geweest hebben altijd zijn interesse gehad.

Hij gebruikt al decennia producten die nu trendy zijn: kombucha, kvass brooddrank, Acidophilus melk, kefir en tempeh. En producten uit de Japanse schatkamer van de makrobiotiek: miso, shoyu en tamari, natto, mirin, ume en de pickle pers.

Die interesse ging niet alleen uit naar het consumeren van deze producten, maar ook aanwezig was de wens om ze zelf te kunnen maken. Het lastige was dat er in de internetloze periode bijna geen informatie over dit onderwerp te vinden was. Jarenlang was de enige bron voor enige receptinformatie het kookboek voor natuurvoeding ‘Gezond en lekker eten’ van Vreni de Jong en Irmela Kelling.

Tot het moment daar was dat Peter in augustus 2013 op een gathering in Frankrijk in de groepskeuken een beduimeld boekje met een anarchistisch, fluoriserend kaftje van ene meneer Sandor Katz vond…. Hij sprong een gat in de lucht: eindelijk een boek wat helemaal over fermentatietechnieken gaat.

Inmiddels is Katz wereldwijd erkend als de ‘godfather of fermentation’.

Toen is...

Toen is het allemaal in een zoute stroomversnelling geraakt: lezen, studeren, experimenteren en de fermentatie workshops ontwikkelen en naar buiten brengen. Tot de dag van vandaag blijft het één groot avontuur en ontdekkingstocht: De effecten op zijn gezondheid, vitaliteit en spijsvertering.

Ook de verwondering over de smaaktransformaties blijft hem dagelijks fascineren. Toen hij zijn eerste batch miso maakte, was dat een ontroerende ervaring.

Dat een paar handen vol peulvruchten, granen en koji in zo’n wonderproduct kan veranderen is een mirakel.

En dat brengt ons naar het volgende… fermenteren is voor hem meer dan het creëren van alleen maar smaak, gezondheid en houdbaarheid. Fermenteren is voor voor Peter voedselalchemie: het product wordt méér dan wat het oorspronkelijk was. We zijn van eetbaar lood voedend goud aan het maken.

Samen met Rineke Dijkinga geeft Peter ook workshops.